1. Hoe ben je in dit vak terechtgekomen?
  Op mijn achtste had ik al zelf ontworpen briefpapier en enveloppen.
  En tijdens mijn studies Nederlands en Communicatiewetenschap was ik ook altijd bezig met strips tekenen en radio maken. Boven de boeken hangen was dus niets voor mij, het moest praktischer en creatiever: grafisch ontwerpen! Een combinatie van denken en doen. Mijn eerste baan na de Grafische School was als ontwerper op de Radboud Universiteit. Daar ontmoette ik Huub ter Haar, met wie ik zestien jaar een bureau voor communicatie en vormgeving deelde.
 2. Dus je kent inmiddels het geheim van een goed ontwerp?
  Ja. Een goed ontwerp is simpel, brengt een boodschap goed over en klopt op alle fronten: inhoud, titel, typografie, kleur, sfeer en afbeelding. Het moet opvallen tussen de overdaad aan beelden en boodschappen die ons de hele dag bombarderen.
 3. Wat kenmerkt een minder ontwerp?
  Als door een overheersende vorm de functie in het gedrang komt. Ik erger me aan een slecht leesbare tekst of een vage foto op de achtergrond om te verhullen dat je geen goed idee hebt.
 4. Aan welke kwaliteit twijfel je niet?
  Ik heb altijd ideeën. Tijdens een gesprek met de opdrachtgever, fotografen en tekstschrijvers of ‘s nachts in bed. Ze zijn niet allemaal briljant maar geven voldoende richting om verder te denken.
  Plus ik voel goed aan hoe ver ik mag gaan. Daarvoor ontmoet ik een opdrachtgever wel graag in levenden lijve.
  Als laatste ben ik altijd heel nieuwsgierig naar het werk van mijn opdrachtgevers: wat doet een innovatienetwerk, een zusterorde of een osteopaat nu eigenlijk?
 5. Van opdrachtgevers hoor ik …
  … dat ik betrouwbaar ben en dat ze mijn werk goed vinden. Het klopt bij wat ze willen vertellen. Met sommigen werk ik al langer dan tien jaar samen. En ik heb wel eens gehoord dat ik niet star ben: als opdrachtgevers kanttekeningen bij een ontwerp hebben of een nog beter idee, dan doe ik niet moeilijk. Maar als een ontwerp of idee echt goed is, dan wil ik geen compromissen sluiten.
 6. Je gedroomde opdracht?
  Een opdracht waarbij ik in een vroeg stadium word ingeschakeld om mee te denken over de vorm van de communicatie, humor kan gebruiken en met leuke mensen mag samenwerken die openstaan voor het onverwachte.
 7. En, we durven het haast niet te vragen, maar ben je nu wel of
  geen familie van Henk?

  Nee, maar ik vind het wel de aantrekkelijkste man van Nederland.